Ev sahibi cimerde hangi kuruma şikâyet edilir?
· Kiracı Hakları: Kiracı kira artışını kabul etmek zorunda değildir. Bu durumda kiracı şu adımları izleyebilir: o Şikayet Prosedürü: Ev sahibinin kirayı çok fazla artırdığını kiracıya nereye şikayet edebilirim? Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulunarak sorunun cevabını alabilirsiniz.
Cimere şikâyet edince ne olur?
CİMER şikayetinin sonucu nedir? CİMER’e iletilen şikayetler ilgili kamu kurumuna iletilir ve incelenir. Başvurunun sonucuyla ilgili bilgi başvuru sahibine iletilir. Şikayet başvuruları en geç 30 gün içinde tamamlanır.
Cimer’e şikâyet eden kişinin kimliği açıklanır mı?
CIMER’e başvururken başvuranın kimlik bilgileri gizli tutulur. Başvurularda verilen kişisel veriler yalnızca başvuruyu takip etmek ve gerektiğinde yetkililerin sizinle iletişime geçmesini sağlamak için kullanılır. Şikayetin konusu olan kişi veya kurum başvuranın kimlik verilerine erişemez.
Ev sahipleri nereye şikâyet edilir?
Merhaba 175 ev sahibi şikayeti.
Ev sahibi %100 zam yapabilir mi?
Ancak, 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılan konut kira sözleşmeleri için bu geçiş düzenlemesi kapsamında bu artış oranı yüzde 25’i geçmeyecektir. Bu oranı aşan yeni akdedilen sözleşmeler geçersiz sayılacaktır. Başka bir deyişle, yüzde 100 kira artışı mümkün değildir.
CİMER’e şikayet edince isim gözükür mü?
Gerektiğinde bu bilgiler Bakanlığımız Bilgi ve CIMER Sorumluları ile Basın ve Halkla İlişkiler Birimi, Bilgi ve CIMER Genel Koordinatörleri tarafından gizlenebilir. Şikayet başvurularında kimlik ve iletişim bilgileri gizlenemez.
CİMER şikayet kaç günde sonuçlanır?
CİMER’e dilekçe ve bilgi edinme hakkı kapsamında yapılan başvurular, belirli hukuki değerlendirme prosedürlerine göre değerlendirilmekte olup, başvurunun türüne göre 30 gün veya 15 iş günü içerisinde cevaplandırılması gerekmektedir.
CİMER’e hangi konularda başvurulur?
Gençlerin kamusal hayata katılımını önemsiyoruz ve CİMER’e görüş, öneri ve projelerinizi yazmanızı bekliyoruz. CİMER’de yönetim ortağı olun. Sokak hayvanları ile ilgili görüş ve önerilerinizi CİMER’e yazabilirsiniz. CİMER aracılığıyla Türkiye’nin yüzyılını şekillendirecek konularda değerli görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.
CİMER ceza verir mi?
Danıştay’ın BİMER veya CİMER’e başvuran memurlara disiplin cezası verilemeyeceğine ilişkin kararı Bilgi edinme başvurularında herkese yönelik, memur olsun veya olmasın, bir başvuru süreci düzenlendiği için, üst göreve başvuran memura, görevini zayıflattığı gerekçesiyle ceza verilemez.
CİMER ne kadar sürede cevap vermek zorunda?
Tüm başvurulara süresi içinde cevap verilmesi yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle bilgi edinme hakkına ilişkin başvurularda son tarih en geç 15 iş günüdür; dilekçe (talep, şikâyet, bildirim) hakkına ilişkin başvurulara en geç 30 gün içinde cevap verilmesi gerekmektedir.
Alo 150 nedir, ne için kullanılır?
BİMER uygulaması kapsamında tüm kaymakamlık, valilik ve bakanlıklarda “Halkla İlişkiler Başvuru Ofisleri” kurulmuştur. Ancak sadece valiliklerimizde “Alo 150” hattına cevap veren çağrı merkezleri bulunmaktadır.
CİMER ihbar eden kişiyi nasıl öğrenebilirim?
Başvurunuzu .tr veya e-Devlet üzerinden Başvuru Talebi ekranından takip edebilirsiniz. Ayrıca CİMER Çağrı Merkezi’ni (0312 590 20 00 / 0) arayarak başvurunuzun durumunu öğrenebilirsiniz.
Ev sahibi fazla zam yaparsa cezası nedir?
Ev sahibi haksız yere kira artışı talep ederse, kiracının yasal işlem başlatma hakkı vardır. Ancak, ev sahibi haksız yere kira artışı talep ederse, yasal bir yaptırım yoktur. Ev sahipleri; Yüksek kira artışları için herhangi bir ceza yoktur.
Ev şikayetleri nereye yapılır?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, vatandaşlarla kişisel iletişim kurmak amacıyla 2013 yılında Alo 181 Çağrı Merkezi’ni faaliyete geçirdi. Bakanlığımız, yaşam kalitesini ve insan ve çevre ilkesini iyileştirmek için Çevre ve Şehircilik Vizyonu 2023 çerçevesinde Alo 181 aracılığıyla vatandaşlara haftanın 7 günü, günde 24 saat hizmet sunmaktadır.
Ev sahibi kirayi çok artirdi ne yapmalıyım?
Ev sahibi ile kiracı arasında bir anlaşmazlık çıkması halinde, kiracı en fazla %25 oranında kira artışı hesaplayacak ve yeni kira döneminde kirayı bu artırılmış oranda ödemeye devam edecektir. Bu, kiracının yasal kesinliğini ve yasal yükümlülüklerine uyma isteğini korur.
Kiralara hangi bakanlıklar bakar?
Bakanlığın kira ve konut fiyatlarındaki yükseklik konusunda yaptığı çalışmalar sorulduğunda ise kurum, bu konudaki şikâyetlerin Maliye ve Hazine Bakanlığı nezdinde takibinin yapılacağını bildirdi.
Cimerde hangi kuruma şikayet edilir?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi 150’yi arayarak veya www..tr adresindeki CİMER bağlantısından şikâyetinizi iletebilirsiniz. Şikâyette bulunurken doğru bilgi verilmesi için şifre ücretiyle ilgili şikâyet olduğunun belirtilmesi gerekmektedir.
Ev sahibi kirayi çok artirdi ne yapmalıyım?
Hem Türk Borçlar Kanunu hem de diğer yasal düzenlemeler daire kiralarının artış oranını açıkça düzenlemektedir. Özetle, ev sahibinin örneğin piyasa koşulları veya enflasyon nedeniyle fahiş bir kira artışı talebi varsa, dava açarak bu hakkını kullanabilir.
Kiracı ev sahibini savcılığa şikayet edebilir mi?
Evi kiraya vermeyen veya satmaya yanaşmayan kiracı ısrarla aranamaz. Ev sahibi kiracıyı ısrarla ararsa kiracı Cumhuriyet Savcılığına ev sahibi hakkında şikâyette bulunabilir. Ev sahibi kiracıyı ısrarla aradığı için; TCK 123’te düzenlenen halkın huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturur.