Hakimin verdiği kararı istinaf bozar mı?
İlk derece mahkemelerinin bütün kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulması mümkün değildir.
İstinaf mahkemesi kaç günde karar verir?
Ancak uygulamada, farklılıklara rağmen, bölge adliye mahkemesinde ön inceleme sürecinin ortalama 30 gün içinde tamamlandığı varsayılabilir.
İstinaf mahkemesi kaç hakimden oluşur?
İstinaf mahkemeleri, Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun’da bulunan 93 ceza ve 120 hukuk dairesinde faaliyet gösterecek. 7 ilde, 93 ceza dairesi başkanı, 120 hukuk dairesi başkanı, 279 ceza dairesi üyesi ve 360 hukuk dairesi üyesi olmak üzere toplam 859 hâkim ve 186 savcı görev yapacak.
İstinaf mahkemesi süreci nasıl işler?
İstinaf talebi, kararı veren ilk derece mahkemesine hitaben yazılı bir istinaf başvurusu ile yapılır. İstinaf süresi 2 haftadır ve ilk derece mahkemesinin kararının muhataba tebliğ edildiği andan itibaren başlar (iş ve ceza davaları gibi istisnai durumlar vardır, tebliğ anından itibaren başlar).
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
İstinaf, ilk derece mahkemesinin kararının usul ve esas yönünden üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Aynı zamanda istinaf dosyası, karar duruşmasından itibaren bir ay içinde ve gerekçeli kararın düzenlenmesinden itibaren iki ay içinde kapatılır.
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İstinaf Mahkemesi bir kararı bozarsa ne olur? İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığına karar verirse kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder.
Bir karar kaç kez istinaf edilir?
Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarının üst mahkeme tarafından olgusal ve hukuki açıdan incelenmesidir. Temyiz başvurusunda bulunulursa, hukuk davası üst mahkeme tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
İstinafa giden dosya kaç yılda sonuçlanır?
Dava Temyiz Mahkemesine ne zaman teslim edilecek? Davanın Temyiz Mahkemesine gönderilmesinin ne kadar süreceği, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
İstinafta duruşma olur mu?
Bu nedenle, mahkeme istinaf başvurusunu incelerken hem tarafların istinaf başvurusuna hem de istinaf sebeplerine bağlıdır (Ceza Kanunu m. 355). Ayrıca, duruşma genellikle zorunludur (HMK m. 356; istisna HMK m. 353).
İstinaf tanık dinler mi?
Gerekli görülmesi halinde İstinaf Mahkemesi, yerel mahkeme tarafından yürütülen yargılamanın tekrarlanmasına karar verebilir. Mahkeme yeniden keşif yapabilir ve tanıkları veya uzmanları dinleyebilir.
İstinaf neyi inceler?
İstinaf mahkemeleri, ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarını gözden geçirme yetkisine sahiptir. Başka bir deyişle, istinaf, ilk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz etmenin bir yoludur.
Yargıda en üst merci kimdir?
3.
İstinaf davası ne kadar sürer 2024?
Ortalama süre: Temyiz mahkemeleri, yargılama sürecini hızlandırmak için farklı zaman dilimleri uygular. Ancak genel kanı, ön incelemenin süresinin yaklaşık 2 ila 6 ay arasında değiştiğidir. Ancak bu süre, davaya ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak değişebilir.
İstinafta yeni delil sunulur mu?
Bu nedenle, birkaç istisna dışında, temyiz aşamasında yeni olguların ve delillerin sunulması yasaktır. Kanuna ilişkin açıklayıcı muhtırada, iddianın ve savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağının, bölge mahkemesi tarafından kendiliğinden dikkate alınacağı belirtilmektedir.
Dosyanın İstinaf’a gittiğini nasıl anlarız?
İlk derece mahkemesinin kararına itiraz edilmesi halinde, UYAP Vatandaş Sistemi’nde dosya bilgileri sorgulandığında dosyanın durumu “İtiraz Üzerine” olarak görüntülenecektir.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla aynı anda temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Hakimin kararını kim bozar?
Yargıtay Başsavcısı bu sebepleri aynen kaydeder ve kararın veya hükmün iptalini isteyen yazısını Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’ne gönderir. Yargıtay Ceza Dairesi, sunulan sebepleri uygun görürse, adaletin sağlanması amacıyla kararı veya hükmü iptal eder.
Karara çıkmış dosya İstinaf’a gider mi?
“Dava durumu karara bağlandı” ifadesi, nihai kararın verildiği anlamına gelir. Dava nihai karara ulaştıktan sonra, davalı veya davacı, temyiz veya itirazda bulunmak için bu süreler boyunca bekler. Temyiz ve itirazın devam ettiği davalarda bu yöntem kullanılmazsa, kesinleşir.
Kesinleşmiş hukuk mahkeme kararı nasıl bozulur?
Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl iptal edilir? İlk derece ceza mahkemesinin hapis cezasına ilişkin kararı kesinleştikten sonra, istinafları “onaylayan karar”ın iptali için Yargıtay’ın ilgili ceza dairesine bağlı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurulabilir.